Advertisement
If you have a new account but are having problems posting or verifying your account, please email us on [email protected] for help. Thanks :)
Hello all! Please ensure that you are posting a new thread or question in the appropriate forum. The Feedback forum is overwhelmed with questions that are having to be moved elsewhere. If you need help to verify your account contact [email protected]

Zgemma H7s Guide

145791053

Comments

  • Registered Users Posts: 2,292 ✭✭✭henke


    Cancelled my Sky yesterday so may invest in one of these boxes.
    I am thinking of getting it with OpenATV. Does that give the best experience overall once it is configured correctly?

    Anyone recommend a good skin for this box that is not the Sky ripoff? I am looking for something that doesn't look fake with fake badges on display (slyk) and a more native feel to it, as if it was a finished product a consumer could buy. Thanks.


  • Registered Users Posts: 18,889 ✭✭✭✭Cyrus


    henke wrote: »
    Cancelled my Sky yesterday so may invest in one of these boxes.
    I am thinking of getting it with OpenATV. Does that give the best experience overall once it is configured correctly?

    Anyone recommend a good skin for this box that is not the Sky ripoff? I am looking for something that doesn't look fake with fake badges on display (slyk) and a more native feel to it, as if it was a finished product a consumer could buy. Thanks.

    its easy to change the sly logos to sky ones, they are included just not enabled for copyright reasons.

    i couldnt find a better looking skin personally and i have looked.

    re the images, they are much of a muchness.


  • Registered Users Posts: 18,889 ✭✭✭✭Cyrus


    Cheers, the yellow button on mine gives the option: left, right, stereo. which did u choose?

    i get different options related to audio tracks, i just messed around with that until it stopped :pac:


  • Registered Users Posts: 9,535 ✭✭✭dulpit


    Cyrus wrote: »
    i get different options related to audio tracks, i just messed around with that until it stopped :pac:

    I think the issue is to do with the default audio options. I had same on my box where the default audio output was the audio description version. Think it was in language settings (using PurE2).


  • Registered Users Posts: 2,292 ✭✭✭henke


    Cyrus wrote: »
    its easy to change the sly logos to sky ones, they are included just not enabled for copyright reasons.

    i couldnt find a better looking skin personally and i have looked.

    re the images, they are much of a muchness.

    Ok disappointed there isn't a nicer skin. Can we remove completely Sky/Sly logos from the UI. My personal preference wouldn't be to have branding on it.


  • Advertisement
  • Registered Users Posts: 411 ✭✭FlexMcMurphy


    henke wrote: »
    Ok disappointed there isn't a nicer skin...

    Some say the Vali HD Flex skin looks nice on OpenATV. If you want to try the OpenVix image I think the Simple Ten Eighty skin is a clean and functional choice. Some like the look and feel of the PurE2 image because it's default skin makes it look like Kodi with it's estuary skin.

    Flex


  • Registered Users Posts: 18,889 ✭✭✭✭Cyrus


    henke wrote: »
    Ok disappointed there isn't a nicer skin. Can we remove completely Sky/Sly logos from the UI. My personal preference wouldn't be to have branding on it.

    Just my opinion other posters like other skins

    Try them out !


  • Registered Users Posts: 4,389 ✭✭✭Gerry Wicklow


    I'm also a fan of Vali HD Flex on openATV but at the end of the day you are getting into the realms of personal taste. There's plenty to choose from so look around. As always do a backup first before messing about too much, just in case..... ;)


  • Registered Users Posts: 72 ✭✭hs5424


    Shefwedfan wrote: »
    What is the difference between this box and the Tiviar Alpha Plus?

    All I want is something easy to use when I replace Sky Q......

    I cannot see the difference between the two boxes. I purchased some Tiviar's from WOS in the past and when their stock ran out they offered me the zgemma H 7 as a replacement, which I flashed with the same Vix image also. I have about 20 customers with the Tiviar Alpha and no problems so far ( 2 years old). Only 4 of the Zgemma's in the fiels for the past 8 months. Compared with my older Vu+ duo these boxes are less than half the price and far more reliable.
    Remember to install cross epg and setup for OpenTV providers. Never fails to update epg nightly.


  • Registered Users Posts: 864 ✭✭✭Comer1


    After a long and at times, frustrating day and a half, I have this box working on Openvix with YouViX-Blue.

    Just three questions:

    My Virgin Media 2 channel keeps disappearing. I have to go into signal finder to bring it back. Is there any obvious reason why this would be happening?

    Is there a way to get the epg to default at the top of the list instead of the channel you are on?

    Is there a quick way to exit live TV rewind or pause?

    Thanks


  • Advertisement
  • Registered Users Posts: 72 ✭✭hs5424


    I presume you are talking about Virgin media 2 on terrestrial. If so what do you mean its disappearing. Is the picture breaking up or is it disappearing from the epg guide.


  • Registered Users Posts: 864 ✭✭✭Comer1


    hs5424 wrote: »
    I presume you are talking about Virgin media 2 on terrestrial. If so what do you mean its disappearing. Is the picture breaking up or is it disappearing from the epg guide.

    Yes, Virgin media 2 on tuner C. It's still on the epg with info etc still there, but no sound and black screen. After a few seconds, the message "tune failed" appears.


  • Registered Users Posts: 5,120 ✭✭✭swoofer


    That is a slightly weird issue. Do you know the 2 channels/MUXES you on from the xmitter? I am on maghera so use CH 46 and CH48. Virgin uses both so for me v one and two is on ch48 and v 3 is on 46. So if you check with rte and v 2 you should lose one of the rte's as well.

    Can you try a manual scan of both muxes and press green each time to save. I have vix like you and same skin but different box. I am waiting for footie.

    If you lose v2 be sure to check rte. When you press ok twice on blu skin you get ch frequency showing at left. One other thing is the tuner defenitely set at t2 and you have country and region set.


  • Registered Users Posts: 72 ✭✭hs5424


    Sounds very strange as there are only 2 channels broadcast which carry all the TV and radio program's. Do a manual scan which is always my preferred method when tuning any terrestrial channels. As the other contributor suggested , tune one mux at a time and save each time after it finds the program's. Another thing to try if you are still in trouble is to connect to the box with dreambox edit. You will see all the channels on the left hand side of the pc screen. Make sure that v2 is under the category ''TV'' and not data. You can change it and re-send to the box. Make sure to power cycle the box for the changes to get activated.
    Good luck.


  • Registered Users Posts: 739 ✭✭✭Tango One


    Is it possible to install a netflix amazon prime plugin on the zgemma?

    If not is there a box that can do that. I seem some android combo boxes no idea if they are any good though.


  • Registered Users Posts: 27,969 ✭✭✭✭_Kaiser_


    I'm gonna pull the trigger on one of these tomorrow I think. Should have it in a few days from WoS it looks like so be prepared for a lot of stupid/noob questions after that :p


  • Registered Users Posts: 5,135 ✭✭✭Morrisseeee


    Just got this box and tweaking\messing about with it atm with advise here. I've a couple of questions:
    1] can I use the sky wireless USB dongle? ie. I can get it going on an old PC with modprobe ath6kl_usb command, not working on this box tho!
    2] ultra HD channels show up in web viewer but not the SD or HD ones? missing a codec I presume?!
    Cheers

    Just to update my own Q1 above: I got it working.
    It was catch22 for me, no wireless, no internet, no update. I had to use my neighbors ;)
    For anyone that's interested, I ssh'd into the box, ran this command > opkg list | grep ath6k, it came back with the appropriate ath6kl_usb(& core) kernel versions. Copy/paste in these versions into > opkg install. After that you have do run 2 commands(modprobe ath6kl_usb and an 'echo > new_id), or put them in a shell script to run at boot.

    Latest issue is with SSD, I have MSDOS partition table & ext4 partition but the box isnt recognising it in : Information>Devices :(


  • Registered Users Posts: 27,969 ✭✭✭✭_Kaiser_


    _Kaiser_ wrote: »
    I'm gonna pull the trigger on one of these tomorrow I think. Should have it in a few days from WoS it looks like so be prepared for a lot of stupid/noob questions after that :p

    So ordered earlier on. Should be here Wednesday/Thursday I'd say (went via Parcel Motel as shipping direct adds 20 quid to the cost :()

    Selected OpenATV as the preload and ordered some homeplugs seperately from Amazon for the connectivity. Have a couple of 250GB 2.5" SSDs so hoping to install one of those handily enough.

    So, is it worth trying to set up as it is when it arrives, or should I be immediately reflashing it - bearing in mind I want it to look/feel as similar to Sky HD as possible :)


  • Registered Users Posts: 411 ✭✭FlexMcMurphy


    Latest issue is with SSD, I have MSDOS partition table & ext4 partition but the box isnt recognising it in : Information>Devices :(

    Can you see the drive when you do a # df -h from the terminal? I have a 4TB USB drive and created a GPT partition table using Parted then formatted an Ext4 fs. The Zgemma H7S does recognise it.

    Flex


  • Registered Users Posts: 1,022 ✭✭✭bfa1509


    Latest issue is with SSD, I have MSDOS partition table & ext4 partition but the box isnt recognising it in : Information>Devices :(

    I formatted my SSD to NTFS and it works perfectly.


  • Advertisement
  • Registered Users Posts: 411 ✭✭FlexMcMurphy


    _Kaiser_ wrote: »
    .. is it worth trying to set up as it is when it arrives, or should I be immediately reflashing it - bearing in mind I want it to look/feel as similar to Sky HD as possible :)

    What were you planning on reflashing it with?

    When it's delivered and you turn it on you will be presented with the OpenATV setup wizard and you'll need to scan in channels and configure the box on your network. Then you just change the default skin to a Sky skin.

    Unless someone has an image set up with a Sky skin and is happy to share a backup with you..

    Flex


  • Registered Users Posts: 5,135 ✭✭✭Morrisseeee


    Note: I'm talking about the internal drive, ie. using the internal cables.

    Update: I've tried an old PS3 40GB spin-drive & a 3.5inch 2TB sata spin-drive, the box (intermittently) recognizes both. As an example, I just connected up the 40GB drive again & the dmesg error is : ata1.00: failed to IDENTIFY (I/O error, err_mask=0x100).
    I'm beginning to think I've a sata connector issue ! Cautiously thinking about taking out MB & re-soldering connector (if possible!).

    But.....it wont recognize any SSD I throw at it ! (maybe just unlucky, in terms of it's intermittent nature!)

    The command : cat /var/log/messages | grep error = ata1.00: failed to IDENTIFY (I/O error, err_mask=0x4); ata1: SError: { 10B8B Dispar }; ata1.00: irq_stat 0x0c000000, interface fatal error; ata1: SError: { 10B8B Dispar BadCRC TrStaTrns }.
    I've tried 2 different cables as well.


  • Registered Users Posts: 864 ✭✭✭Comer1


    swoofer wrote: »
    That is a slightly weird issue. Do you know the 2 channels/MUXES you on from the xmitter? I am on maghera so use CH 46 and CH48. Virgin uses both so for me v one and two is on ch48 and v 3 is on 46. So if you check with rte and v 2 you should lose one of the rte's as well.

    Can you try a manual scan of both muxes and press green each time to save. I have vix like you and same skin but different box. I am waiting for footie.

    If you lose v2 be sure to check rte. When you press ok twice on blu skin you get ch frequency showing at left. One other thing is the tuner defenitely set at t2 and you have country and region set.


    Hi, thanks for the response. Firstly, as a complete noob, I must be honest and say I don't understand a lot of your message. I don't know how to scan both muxes, so a little more help would be great:o

    For the past two mornings, some of the terrestrial channels are gone, so am I correct in saying that it's ABM doing it's automatic scan during the night that's losing the channels?

    The channels that I'm losing are RTE1, Virgin Media 1 and 2, TG4, and RTE News. The other terrestrial channels are still there.

    When I press the OK button on any lost channel the following is displayed. It's the same for all the lost channels
    01-RTE2.jpg

    This is how I originally setup Tuner C
    03-Original-Tuner-C-Setup.jpg

    This is how I setup Tuner C yesterday
    04-Yesterdays-Tuner-C-Setup.jpg

    This is how I setup the scan
    05-Yesterday-Tuner-C-Scan.jpg

    After I scanned this morning to get the channels back, this is what is displayed when I press OK twice
    Virgin-Media-1-After-Tune.jpg

    Hope I've posted enough so someone can help.

    Thanks


  • Registered Users Posts: 5,120 ✭✭✭swoofer


    I dont have the zgemma but I might get one for interest. I have same image and skin so thats a start. Someone who has the zgemma will no dount be along with the answer but you took a bit of time to post so I'll have a go.

    1. 554 is CH31 so thats easy but I cant find 544!! No worries.

    2. You dont need cable enabled so turn that off.

    3. You should be able to find your transmitter by going here and put in eircode, that will give you the 2 channels.

    https://www.saorview.ie/en/changes

    4. Where you have tuner configured if you go to region and arrow right your transmitter should appear, green to save.

    5. Now how to get channel scanned, go to menu,setup, tuners/scanning. signal finder, then arrow to the t2 tuner, down to tune and right arrow changes it to user defined, down to channel type in 31 it over writes, press green to scan, green to save, do same for other channel.

    6. now go to autobouuets, select providers, check saorview and make region your region, press green.

    7. exit out and you can now do a scan and all should be fine. If I was you I would turn off schedule scan.

    Hope this helps, if confused post back.


  • Registered Users Posts: 269 ✭✭paulhardman


    _Kaiser_ wrote: »
    So ordered earlier on. Should be here Wednesday/Thursday I'd say (went via Parcel Motel as shipping direct adds 20 quid to the cost :()

    Selected OpenATV as the preload and ordered some homeplugs seperately from Amazon for the connectivity. Have a couple of 250GB 2.5" SSDs so hoping to install one of those handily enough.

    So, is it worth trying to set up as it is when it arrives, or should I be immediately reflashing it - bearing in mind I want it to look/feel as similar to Sky HD as possible :)

    For what it's worth, and your mileage may vary, but we got rid of Sky+HD and SWMBO is quite comfortable using the box with the Magic FHD skin, so you might be OK with just using that! There is a skin preinstalled which looks very similar to Sky HD, but I wasn't a huge fan of it.


  • Registered Users Posts: 1,793 ✭✭✭Charles Slane


    These may seem like stupid questions to those who are well-used to this, but does changing the skin on the Zgemma change the functioning of the box at all?

    For example, if I have all the channels tuned in and in the order that I like them to be, would changing the skin affect that?

    Does it change the menu for accessing Kodi etc? (I assume the look of Kodi itself would stay the same unless changed separately).

    Does it change how you record programmes and play them back? Would it neccesitate re-mounting the hard drive or re-setting the internet connection?

    Would OpenWebif channel editor on the laptop still work in the same way?

    Thanks for any advice on this. I have the box, it works fine, so I'm hesitant to mess it up for the sake of experimentation.


  • Registered Users Posts: 4,389 ✭✭✭Gerry Wicklow


    Changing a skin is purely cosmetic. It will not alter your channel lists, timers or recordings. The only thing that might change is the order of items in menus and sub menus.
    If you are still nervous make a backup first before making changes. It only takes a moment to make and restore if needed.


  • Registered Users Posts: 1,793 ✭✭✭Charles Slane


    Thanks Gerry, I'll give it a go in the next few days.


  • Registered Users Posts: 18,889 ✭✭✭✭Cyrus


    Has anyone got Kodi working playing video from a network location ?


  • Advertisement
  • Registered Users Posts: 13,959 ✭✭✭✭Johnboy1951


    Cyrus wrote: »
    Has anyone got Kodi working playing video from a network location ?

    More details of what you mean would be helpful.

    I use Kodi for all media devices in the home, including LiveTV and video files distributed on the LAN.


Advertisement