Boards.ie uses cookies. By continuing to browse this site you are agreeing to our use of cookies. Click here to find out more x
Post Reply  
 
 
Thread Tools Search this Thread
24-01-2018, 19:45   #1
Worztron
Registered User
 
Worztron's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Munster
Posts: 5,294
I cannot post Irish words.

Hi.

I cannot post Irish words on boards.ie. If for example, I post the Irish word for bag: m-a(fada)-l-a

-- what shows on my post is only the letter 'm'. As can be seen below:

m

-- does anyone know what's going on here?

Cheers.
Worztron is offline  
Advertisement
24-01-2018, 21:27   #2
Insect Overlord
Moderator
 
Insect Overlord's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 24,633
Quote:
Originally Posted by Worztron View Post
Hi.

I cannot post Irish words on boards.ie. If for example, I post the Irish word for bag: m-a(fada)-l-a

-- what shows on my post is only the letter 'm'. As can be seen below:

m

-- does anyone know what's going on here?

Cheers.
Are you using the "responsive" version of the site?
Insect Overlord is offline  
24-01-2018, 21:35   #3
feargale
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 6,474
Quote:
Originally Posted by Worztron View Post
Hi.

I cannot post Irish words on boards.ie. If for example, I post the Irish word for bag: m-a(fada)-l-a

-- what shows on my post is only the letter 'm'. As can be seen below:

m

-- does anyone know what's going on here?

Cheers.
Try this:

Cheers = Sláinte

To print sláinte phress all letters as usual except á.

Re à press on the A for a few seconds longer than usual. A menu of accented As will appear above the keyboard. Move your finger to the one on the extreme left and then move it right as far as á.
Go n-eírí an bóthar leat.
feargale is offline  
Thanks from:
27-01-2018, 01:55   #4
Carawaystick
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Location: exiled in North Co. Dublin
Posts: 8,273
Are you using a phone, tablet or computer?

the right ALT key on computers work for me
Carawaystick is offline  
27-01-2018, 02:20   #5
pleas advice
Registered User
 
pleas advice's Avatar
 
Join Date: May 2017
Posts: 1,874
thread about it here,
https://www.boards.ie/vbulletin/show...p?t=2057772611
pleas advice is offline  
(2) thanks from:
Advertisement
27-01-2018, 09:53   #6
Gaoth Laidir
Registered User
 
Gaoth Laidir's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Kildare, 65 m amsl
Posts: 3,199
For á on a computer keyboard just type AltGr a. Similarly for the other vowels.
Gaoth Laidir is offline  
27-01-2018, 10:26   #7
Insect Overlord
Moderator
 
Insect Overlord's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 24,633
Quote:
Originally Posted by Gaoth Laidir View Post
For á on a computer keyboard just type AltGr a. Similarly for the other vowels.
I think it's a technical issue with Boards.ie here, rather than the OP's typing. The new version of the site puts a blank space in the place of many accented characters. It's something the developers have known about for a while though.
Insect Overlord is offline  
Thanks from:
27-01-2018, 10:28   #8
dudara
Administrator
 
dudara's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Dublin
Posts: 29,567
It’s probably not the OP. Boards has current technical issues in displaying certain special characters.
dudara is offline  
28-01-2018, 13:39   #9
Worztron
Registered User
 
Worztron's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Munster
Posts: 5,294
Quote:
Originally Posted by Insect Overlord View Post
Are you using the "responsive" version of the site?
Hi IO. What's 'responsive' version?
Worztron is offline  
Advertisement
28-01-2018, 13:43   #10
Worztron
Registered User
 
Worztron's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Munster
Posts: 5,294

Quote:
Originally Posted by feargale View Post
Try this:

Cheers = Slte

To print slte phress all letters as usual except
Re ress on the A for a few seconds longer than usual. A menu of accented As will appear above the keyboard. Move your finger to the one on the extreme left and then move it right as far as Go n-e an br leat.
Hi feargale.

Pressing down on 'a' just output loads of a's.
Worztron is offline  
28-01-2018, 13:44   #11
Worztron
Registered User
 
Worztron's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Munster
Posts: 5,294

Quote:
Originally Posted by Carawaystick View Post
Are you using a phone, tablet or computer?

the right ALT key on computers work for me
Hi Carawaystick.

A desktop pc. Do you mean the 'Alt Gr' key? I tried that and here's the result: slte

The output should have shown the Irish word for cheers but oddly drops multiple letters.
Worztron is offline  
Thanks from:
28-01-2018, 13:49   #12
looksee
Moderator
Quote:
Originally Posted by Gaoth Laidir View Post
For á on a computer keyboard just type AltGr a. Similarly for the other vowels.
I think you need to have 'language' on your computer set to Irish for that to work. I keep mine on Irish even though I don't speak it as it is handy for all the local words/placenames that need fadas (does that need a fada? ) and it doesn't make any difference to typing English.
looksee is offline  
28-01-2018, 13:52   #13
Worztron
Registered User
 
Worztron's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Munster
Posts: 5,294
Quote:
Originally Posted by looksee View Post
I think you need to have 'language' on your computer set to Irish for that to work. I keep mine on Irish even though I don't speak it as it is handy for all the local words/placenames that need fadas (does that need a fada? ) and it doesn't make any difference to typing English.
Hi looksee.

But I've tried the fadas on Reddit and there's no issue so the problem seems to be on boards.ie.
Worztron is offline  
28-01-2018, 14:03   #14
iguana
Moderator
 
iguana's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: wigglywonderland
Posts: 11,548
Are you using a mac? On my previous mac I needed to press alt - letter to get a fada. On my current mac I have to hold the letter key and then I get a selection of accents to choose from. It seems to work fine on boards if I do it that way.

á é í ó ú
iguana is offline  
28-01-2018, 14:10   #15
Worztron
Registered User
 
Worztron's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Munster
Posts: 5,294
Quote:
Originally Posted by iguana View Post
Are you using a mac? On my previous mac I needed to press alt - letter to get a fada. On my current mac I have to hold the letter key and then I get a selection of accents to choose from. It seems to work fine on boards if I do it that way.

ú
No. I'm using GNU/Linux (Debian).
Worztron is offline  
Post Reply

Quick Reply
Message:
Remove Text Formatting
Bold
Italic
Underline

Insert Image
Wrap [QUOTE] tags around selected text
 
Decrease Size
Increase Size
Please sign up or log in to join the discussion

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search



Share Tweet