Advertisement
If you have a new account but are having problems posting or verifying your account, please email us on [email protected] for help. Thanks :)
Hello all! Please ensure that you are posting a new thread or question in the appropriate forum. The Feedback forum is overwhelmed with questions that are having to be moved elsewhere. If you need help to verify your account contact [email protected]

T6020 hydraulic issue

  • 05-03-2023 2:17pm
    #1
    Registered Users Posts: 140 ✭✭


    Have a T6020 that sounds like the hydraulics is under pressure all the time. Was spreading slurry recently and when I pull the lever to open the outlet it almost stalls the tractor. Also, when it's cold the tractor has no guts whatsoever.

    Any ideas what this might be.



Comments

  • Registered Users Posts: 10,566 ✭✭✭✭patsy_mccabe


    It has closed centre hydraulics. You could connect up a hose to both sides of one of the service valves at the back. That would direct the oil pressure directly back to tank. Work the service valve then and if that takes pressure of the tractor, you know there is something wrong with the hydraulic control system.

    'The Bishops blessed the Blueshirts in Galway, As they sailed beneath the Swastika to Spain'



  • Registered Users Posts: 140 ✭✭Unidentified user


    Will make up a hose and try that, thanks.



  • Registered Users Posts: 10,566 ✭✭✭✭patsy_mccabe


    You could take 2 small hoses and use a straight male to male connector to join them. No need to go crimping a new hose then.


    'The Bishops blessed the Blueshirts in Galway, As they sailed beneath the Swastika to Spain'



  • Registered Users Posts: 1,113 ✭✭✭Tonynewholland


    The pump can stay on sometimes on them. Pulling another spool and releasing again usually works.



  • Registered Users Posts: 140 ✭✭Unidentified user


    I've tried engaging all 3 spools, in all positions several times each thinking it might be a stuck relief valve or something, no joy there. Read online about a compensation valve or something like that.



  • Advertisement
  • Registered Users Posts: 10,566 ✭✭✭✭patsy_mccabe


    Video on a John Deere pump but very similar in principle to yours.


    'The Bishops blessed the Blueshirts in Galway, As they sailed beneath the Swastika to Spain'



  • Registered Users Posts: 8,205 ✭✭✭FintanMcluskey


    Those T series were available on either closed or open centre hydraulics AFAIK.

    If its load sensing (closed centre) then the problem could well be the compensator valve on the pump.

    Not so easy to diagnose



  • Registered Users Posts: 10,566 ✭✭✭✭patsy_mccabe


    I worked with those type of hydraulic circuits for years in industrial applications. We used closed centre type pumps (variable displacement piston). Basically how they work is, the end of the pump internal pistons is mounted on a swashplate. As the angle of the swashplate increases, the pistons move in and out more and so the pump pumps more. The angle of the swashplate is controlled by the pressure that the pump sees at it's outlet. When you open a service valve for example, the pump will try and maintain constant pressure by pumping more and more oil. This is all controlled on the pump via the compensator.

    In your case, the pump may be pumping at it's maximum (swashplate at a big angle) and relieving tru an internal relief valve. It's taking a lot of power from the engine to do this and so the tractor feels sluggish.

    We were always told to never touch the compensator as it requires expertise and the right equipment to set.

    A diagram showing the principle of how it works.



    'The Bishops blessed the Blueshirts in Galway, As they sailed beneath the Swastika to Spain'



  • Registered Users Posts: 140 ✭✭Unidentified user


    It doesn't labour the tractor when I operate the loader, steering or lift though, it's only when I use the remotes.



Advertisement