Boards.ie uses cookies. By continuing to browse this site you are agreeing to our use of cookies. Click here to find out more x
Post Reply  
 
Thread Tools Search this Thread
10-10-2018, 16:38   #1
smackyB
Registered User
 
smackyB's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Waiting for GPS fix...
Posts: 563
Next Bus Dublin Beta

Hi folks, with the arrival of the new Go-Ahead operated routes I've had to transition the app away from using Dublin Bus' own data feed to the one provided by Transport For Ireland in order to support these routes. This meant a lot of changes with regards to how the app consumes and stores the data from this new feed.

As it is quite a large change I am reluctant to make it fully available until more testing is done. With that in mind I've made a beta release so that those who use these new routes can test this release and hopefully find any bugs whilst those who don't use the new routes can stick with the more stable previous release.

There are some known issues which are unfortunately out of my control as they relate to the data provided by Transport For Ireland (TFI).

- In the list of routes on the app the origin and destination may differ from what you're used to seeing. This is due to TFI not providing a single origin & destination field for each route, instead there are often multiple variations for each route so the app just shows the origin & destination from the first variation in the list.

- A lot of routes have heaps of route variations when you click on them. Unfortunately there's no way for the app to know which is the main route and which are rare variations.

- When clicking on a bus and then clicking on "view bus route", it may not be able to find the route due to the bus having a different destination to what is stored in the list of route variations. For example the 59 bus has a destination of Killiney Hill Road in the route variations but the real-time buses will have a destination of Killiney Hill Park so it won't be able to find it.

I'll be sending feedback to TFI about these issues but have no idea if they can/will fix them.

You can sign up for the beta on the listing page in the app store

Free Version

Paid Version
smackyB is offline  
(4) thanks from:
Advertisement
10-10-2018, 17:59   #2
coylemj
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Location: Dublin
Posts: 20,592
Stephen, do you want feedback here, on the comment field in the app store or direct to you by e-mail?

BTW: So far, so good. GAI routes now showing up on my favourite stops and I added a new favourite (10161 - Sydenham Road) for the rerouted 75 in Dundrum. Thanks for the update.

Last edited by coylemj; 10-10-2018 at 18:05.
coylemj is offline  
11-10-2018, 08:35   #3
Victor
Registered User
 
Victor's Avatar
 
Join Date: Dec 2000
Location: Dublin
Posts: 71,300
Quote:
Originally Posted by smackyB View Post
- When clicking on a bus and then clicking on "view bus route", it may not be able to find the route due to the bus having a different destination to what is stored in the list of route variations. For example the 59 bus has a destination of Killiney Hill Road in the route variations but the real-time buses will have a destination of Killiney Hill Park so it won't be able to find it.
Stop number (Dublin Bus number or GTFS number) is unique, so operate off that.

There has been a problem with Dublin Bus using two part names "Rathgar Road, Rathmines Road", when international practice is to use a single name.
Victor is offline  
11-10-2018, 09:15   #4
smackyB
Registered User
 
smackyB's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Waiting for GPS fix...
Posts: 563
Quote:
Originally Posted by coylemj View Post
Stephen, do you want feedback here, on the comment field in the app store or direct to you by e-mail?

BTW: So far, so good. GAI routes now showing up on my favourite stops and I added a new favourite (10161 - Sydenham Road) for the rerouted 75 in Dundrum. Thanks for the update.
Maybe best to post here so others can see what bugs have already been found

Quote:
Originally Posted by Victor View Post
Stop number (Dublin Bus number or GTFS number) is unique, so operate off that.

There has been a problem with Dublin Bus using two part names "Rathgar Road, Rathmines Road", when international practice is to use a single name.
Yes but the realtime bus information contains only the destination name, not the destination stop id.
smackyB is offline  
11-10-2018, 09:23   #5
Wheety
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 2,853
Quote:
Originally Posted by smackyB View Post

Yes but the realtime bus information contains only the destination name, not the destination stop id.
Hopefully that should be an easy fix for TFI.
Wheety is offline  
Post Reply

Quick Reply
Message:
Remove Text Formatting
Bold
Italic
Underline

Insert Image
Wrap [QUOTE] tags around selected text
 
Decrease Size
Increase Size
Please sign up or log in to join the discussion

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search



Share Tweet