Boards.ie uses cookies. By continuing to browse this site you are agreeing to our use of cookies. Click here to find out more x
Post Reply  
 
Thread Tools Search this Thread
25-07-2019, 11:10   #1
andy69
Registered User
 
andy69's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 590
Maplin Solar weather station not transmitting

Hi weather fans!
just wondering if someone might have an idea how I can re-pair my weather station to my receiver unit.
It is one of these: HP1000 / WS-1001 / Maplin N23DQ

Was working fine until the other day when it reported 12.5 degrees constantly (when it was more like 27 here). So I removed the batteries and made sure they had a full charge.
Unplugged the receiver unit for an hour or two.

Put batteries back into the station, plugged the receiver back in but it isn't picking up anything from the weather station (although it is picking up the data from the little indoor sensor, so I think the receiver is working....must be the outdoor unit itself).
Batteries are in correctly, fully charged too.

I was thinking maybe I need to do a sort of 'pairing' sequence but I cannot find my user manual, there doesn't seem to be a menu option on the receiver unit anyway, and I can't seem to find a manual online after a heap of searches.

Anyone got one of these? maybe you had a similar issue and resolved it?

any help would be greatly appreciated.

thanks!
andy
andy69 is offline  
Advertisement
26-07-2019, 15:06   #2
joujoujou
Registered User
 
joujoujou's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 9,085
How old is it? There are stories about them dying after some time.

https://www.wxforum.net/index.php?topic=34412.0
joujoujou is offline  
Thanks from:
26-07-2019, 16:37   #3
andy69
Registered User
 
andy69's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 590
Quote:
Originally Posted by joujoujou View Post
How old is it? There are stories about them dying after some time.

https://www.wxforum.net/index.php?topic=34412.0
oh! that's a great link, thanks!! Yep have it 2yrs in October and I see from that forum there were quite a few fails well within that sort of timeframe alright.
I got the User Manual from one of the posters on that thread so that's brilliant - I'll try the reset button trick and maybe that might help it - at least I have the manual now anyways which is a start!
thanks again!
andy69 is offline  
26-07-2019, 22:28   #4
andy69
Registered User
 
andy69's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 590
Quote:
Originally Posted by joujoujou View Post
How old is it? There are stories about them dying after some time.

https://www.wxforum.net/index.php?topic=34412.0
I'm back online (well, almost...slight sunset time issue telling me its sunset at 7:09pm), but I'm getting readings from the unit now!!! Then turned the wind direction thing to due north and the receiver switched to 'N' within a few seconds)
So great to have it back online - didn't realise how heavily I relied on it until I wasn't getting any data from it! ha!!

thanks again for your help, that's brilliant now I have it running again.

What I did (in case someone else has the issue) was to follow the guide for the reset, then remove the batteries with the solar panel covered. then insert the batteries and restart the receiver - nothing happened. Took the batteries in and put them into the recharger for a few hrs and then went out to put them in again (and had the receiver a few feet from the unit all that time since earlier on) and there was data on the screen before I put the batteries back in! must have picked up a signal in the couple of hours I had been charging the batteries....it probably recharged from the evening sun I guess)
Popped the batteries back in and it kept the signal... unplugged the receiver and plugged it back into the kitchen socket again and it was still working.
happy days - probably when it sync's again later with WU it might show the correct sunset time I guess, but that's only a minor issue, not related to the unit I think.
The Weather station itself is about 50m from the house, so putting the receiver beside it needed a VERY long extension lead down the garden, but whatever happened between the reset and the recharge....it must have just reconnected itself at some point.

Link to it in case anyone might be interested in the weather here in the windy hurricane alley, wetland paradise here!
andy69 is offline  
Thanks from:
27-07-2019, 09:00   #5
joujoujou
Registered User
 
joujoujou's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 9,085
Glad you got it sorted.
joujoujou is offline  
Post Reply

Quick Reply
Message:
Remove Text Formatting
Bold
Italic
Underline

Insert Image
Wrap [QUOTE] tags around selected text
 
Decrease Size
Increase Size
Please sign up or log in to join the discussion

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search



Share Tweet