Boards.ie uses cookies. By continuing to browse this site you are agreeing to our use of cookies. Click here to find out more x
Post Reply  
 
Thread Tools Search this Thread
06-02-2009, 14:50   #1
threeleggedhors
Registered User
 
threeleggedhors's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 177
To Copy MKV File

Hope I'm in the right forum. Complete lack of technical knowledge first off but I'm having a problem; I can't copy an MKV file on my PC to an external multimedia harddrive - keeps saying the destination doesn't have enough capacity even though there's about 400GB, is there any way of doing this and without losing the high definition. I know they can be converted to avi but I assume I'd lose the high def. quality..... ???
threeleggedhors is offline  
Advertisement
06-02-2009, 14:52   #2
mbroaders
Registered User
 
mbroaders's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 1,797
If the external drive is formatted to be FAT32 then the maximum file size it can handle is 4GB. You will need to format it to be NTFS to handle files bigger than 4GB
mbroaders is offline  
06-02-2009, 14:56   #3
threeleggedhors
Registered User
 
threeleggedhors's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 177
Ok, really showing my lack of knowledge but how would that be done and I assume it wouldn't affect movies already on it... tks mbroaders
threeleggedhors is offline  
06-02-2009, 15:05   #4
mbroaders
Registered User
 
mbroaders's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 1,797
If you format it you would lose everything on it i'm afraid!
If you want to keep your existing data you can either copy everything off, format it then put it back on or you can repartition it using a third party utility. If you use a third party utility you can create a new NTFS partition and keep your smaller movies on the existing FAT32 Partition. EASEUS is free and can do that for you, there is always a risk when playing with your partitions of data loss though and it can take a while to complete!
mbroaders is offline  
06-02-2009, 15:07   #5
threeleggedhors
Registered User
 
threeleggedhors's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 177
Thanks dude, I'll give it a try later
threeleggedhors is offline  
Advertisement
06-02-2009, 15:33   #6
threeleggedhors
Registered User
 
threeleggedhors's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 177
Just spotted this on another website. "You can use the convert command (Convert.exe) to convert an existing FAT volume or FAT32 volume to NTFS. Because this conversion retains all your files (unlike a format operation), use Convert.exe when you want to keep existing files on your volumes intact."
threeleggedhors is offline  
11-02-2009, 02:38   #7
Jev/N
Registered User
 
Jev/N's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 3,400
What I've done to store the MKV's (as I use the HDD with both PC and Mac so NTFS isn't really suitable) is to put them into two or three large rar archives, depending on the size, and that will get around the problem without having to mess with the drive format
Jev/N is offline  
02-04-2009, 09:18   #8
threeleggedhors
Registered User
 
threeleggedhors's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 177
Quote:
Originally Posted by Jev/N View Post
What I've done to store the MKV's (as I use the HDD with both PC and Mac so NTFS isn't really suitable) is to put them into two or three large rar archives, depending on the size, and that will get around the problem without having to mess with the drive format
When you place this Rar file on an external harddrive will it play by simply having win rar on the external harddrive; after hooking it to the TV and pressing play. I'll give it a try though... Thanks
threeleggedhors is offline  
02-04-2009, 13:31   #9
Jev/N
Registered User
 
Jev/N's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 3,400
No it won't play on the ext. HDD as it's above the file size and still has to be uncompressed. The only way to play it is to transfer it the laptop and uncompress it. It's a round-about way I know, but it's handy if you have too many files on the HDD and can't reformat it
Jev/N is offline  
Advertisement
02-04-2009, 15:23   #10
threeleggedhors
Registered User
 
threeleggedhors's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 177
Quote:
Originally Posted by Jev/N View Post
No it won't play on the ext. HDD as it's above the file size and still has to be uncompressed. The only way to play it is to transfer it the laptop and uncompress it. It's a round-about way I know, but it's handy if you have too many files on the HDD and can't reformat it
Thanks bud, It's a steep learning curve. If only i'd known my harddrive was fat32, pity they don't automatically have them formatted to NTFS. I've got way too much stuff on it to convert it but I might buy another harddrive, was thinking about one I've seen on amazon - 1TB for £60, cheap eh...
threeleggedhors is offline  
Post Reply

Quick Reply
Message:
Remove Text Formatting
Bold
Italic
Underline

Insert Image
Wrap [QUOTE] tags around selected text
 
Decrease Size
Increase Size
Please sign up or log in to join the discussion

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search



Share Tweet