primera P11 P1612 - boards.ie
Boards.ie uses cookies. By continuing to browse this site you are agreeing to our use of cookies. Click here to find out more x
Post Reply  
 
Thread Tools Search this Thread
22-05-2012, 18:43   #1
paultronix
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 136
primera P11 P1612

i have here a 2001 nissan primera td which is an intermittent starter and giving a fault code for the immobiliser as P1612 chain of ecm-immu which appears to be a communication error between them,has anyone come across this before and is there a known fix as in maybe a wiring issue?
thanks.
paultronix is offline  
Advertisement
23-05-2012, 21:01   #2
paddyp
Closed Account
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 1,890
Quote:
Originally Posted by paultronix View Post
i have here a 2001 nissan primera td which is an intermittent starter and giving a fault code for the immobiliser as P1612 chain of ecm-immu which appears to be a communication error between them,has anyone come across this before and is there a known fix as in maybe a wiring issue?
thanks.
First try this: http://www.npoc.co.uk/forum/nissan-p...opic46460.html
paddyp is offline  
23-05-2012, 23:04   #3
crosshair1
Registered User
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 466
Cant tell if its applicable to a p11 but have seen lots of n16 almeras faulting similarly, and a blast of contact cleaner to the reader coil unit & plug seems to cure, I find this so common that I dont even fault read them. (I cant recall if it was a p1612 or 1610 that was stored - also wurth contact ol is what i use)
crosshair1 is offline  
24-05-2012, 01:07   #4
paultronix
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 136
thanks to both for you're reply's and since the original scan i now have a 2nd fault code of p1610 which i will try the method paddyp posted tomorrow.
So far i have tested the key and no faults there,tried a c/u initialisation using x431 but it fails every time,have checked for bad solder joints in immobiliser and ecm and all appears good so next i'm going to start checking voltage supplies and will also try a drop of contact cleaner as you clearly know nissans alot better than me crosshair 1 and you're experience is much appreciated.
thanks again and will keep you posted.
paultronix is offline  
24-05-2012, 19:54   #5
paultronix
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 136
all fixed now and thanks to you both for you're help,i downloaded the p11 service manual today which was excellent and lead me to a broken wire between immobiliser box and ecm,(orange),also got to program a spare key too so happy out today.
paultronix is offline  
Post Reply

Quick Reply
Message:
Remove Text Formatting
Bold
Italic
Underline

Insert Image
Wrap [QUOTE] tags around selected text
 
Decrease Size
Increase Size
Please sign up or log in to join the discussion

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search



Share Tweet